Only the best, out of the best

VISIE 

Wereldtoppers als Fellini-S, Dittorio-S, Andretti-S, Eldorado-S, Arc de Triomphe, Wladimir S, Typhoon S, Loyd en Handel zijn een kleine greep uit de succesvolle fokkerij van de familie. Deze successen zijn alleen mogelijk door strenge selectie waarbij de Van Straaten’s altijd het credo “van sport komt sport” in het hoofd houden.

 

Met 40 jaar fokkerservaring op zak weet Fred van Straaten waar hij op moet letten. Zijn huidige paardenbestand is het resultaat van jaren keiharde selectie.
De merrielijnen waar niet voldoende sport uitkwam zijn gedurende de jaren via de achterdeur vertrokken. De stammen die overbleven, kenmerken zich door goede gezondheid, instelling, maat, correctheid en uiteraard kwaliteit. “Het begon eigenlijk met de Uron dochter Isabelle, die mijn vader kocht. Zij is de moeder van Belle-Amie S, de Le Mexico merrie die aan de basis staat van onze meest succesvolle stam. In de loop der jaren heb ik daar merries uit goede stammen bij gekocht. Zoals de Tivonne, Koteusi en Lottie/ Zottie lijnen maar ook de Holsteinse stammen 173, 6893 en 890 zijn in onze stallen vertegenwoordigd. In de loop der jaren hebben we flink geselecteerd op gezondheid. Met ongezonde paarden wordt niet gefokt. Ik wil paarden fokken die langere tijd op hoog niveau kunnen meekomen.”

Van Straaten is zich bewust dat gezondheid alleen niet genoeg is. Instelling is net zo van belang. “Daarom worden alle merries bij ons in de sport uitgebracht. We willen weten wat ze voor ons willen doen. Het interieur van een paard kan hem maken of breken. Een jong paard dat nog niet zo makkelijk is kan dat doen uit een soort van zelfbescherming en kan als ouder paard ineens wel meewerken. Daarom is het van belang dat je je merrielijn uitstekend kent, dat je de karakters herkent.”

Ieder jaar worden er rond de 25 veulen geboren in Den Ham. De hengstveulens worden verkocht en nagenoeg alle merrieveulens blijven. “Na drie jaar halen we ze uit het land, laten ze röntgenen en besluiten we of ze de moeite waard zijn om een veulen mee te fokken. Na twee of drie veulens, waarbij we altijd hopen op een vrouwelijke opvolger, gaan we ermee aan het werk. Deze merries worden door Fred jr. of Josta uitgebracht op concours van het allereerste BB rondje tot 1.50 als ze tussentijds niet verkocht worden. Als je alles zelf doet weet je heel goed wat voor paard je in handen hebt. Dat is gouden informatie voor je fokkerij.”

 Door deze selectie jarenlang voort te zetten is sport diep verankerd in de moederlijnen waar de familie mee fokt. Het kiezen van hengsten die uit prestatierijke stammen komen en de korte generatie interval die ontstaat door de jonge merries te laten dekken, zorgt ervoor dat de kwaliteit van de paarden naar een hoog niveau is gestegen. De paarden vinden hun weg over de hele wereld, van Amerika, Canada, Mexico en Indonesië tot Ierland en Engeland.

 

Diensten

DIT IS WAT WE DOEN

FOKKERIJ

Met meerdere stammen worden er zo’n 25 veulens per jaar gefokt en de generatielange strenge selectie op gezondheid, instelling en kwaliteit werpt zichtbaar zijn vruchten af.

SPORT

Doordat de fokproducten ook in eigen beheer intensief worden ingezet voor de sport, is er veel zicht op de instelling, kwaliteit en hardheid van de paarden.

advies & VERKOOP

Een continue factor is de verkoop van alle hengstveulens. Wanneer er genoeg opvolging van de merries verzekerd is, worden ook de merrieveulens ter verkoop aangeboden.

MANEGEBEDRIJF

De Hazelhorst ligt tussen Den Ham en Ommen, in de mooiste bossen van Overijssel. De Hazelhorst van de familie van Straaten is een combinatie van manegebedrijf, ruiterkampen, fokkerij en bed & breakfast.